Jdi na obsah Jdi na menu

Hřiby kříšťovité

Hřib kříšť

(Boletus calopus)

Klobouk: 5 - 12 cm v průměru, šedo bílý až hnědo šedý, plsnatý, za mokra slizký, polokulovitý, ve stáří až plochý, masitý na otlačených místech tmavnoucí, plstnatá, suchá, za mokra lepkavá.

RourkySvětle žluté, později žluté, velmi husté, v mládí krátké (asi jen 1 mm), v dospělosti až 15 mm.

Třeň: Soudečkový až válcový, pokrýtý síťkou, která kopíruje barvu třeně, to jest ve zpodní části červený, v horní části žlutý.

Dužnina: Po rozkrojení světle modrá, asi po 2 hod. světle žlutnoucí. Ve spodní části třeně asi po 4 hod. olivově zelenající. Velmi hořká chuť.

Výskyt: Ve smíšených lesích za teplého počasí. Vzácný.

Možnost záměny: S Hřibem kolodějem (Boletus luridus), který se liší hlavně červenými póry, mírnou chutí dužniny a růstem spíše pod listnáči.

PRO HOŘKOST NEJEDLÝ.

p1070045uu.jpg

 

Foto: L. Novák 30.07.2011 Včelný RK

p1040708u.jpg

Foto: L. Novák 30.07.2010 Včelný RK

p1030429u.jpg

Foto: L. Novák 14.07.2009 Včelný RK

 

 

Hřib medotrpký

(Boletus radicans)

 

Klobouk6 - 20 cm v průměru, nejdříve polokulovitý, sklenutý, později poduškovitý, masitý, dlouho s podehnutým okrajem klobouku. Pokožka klobouku je nejprve bílá nebo bělavá, později bílo šedá, bílo růžová, světle šedá, až šedo béžová, vždy ale velmi světlá, po otlačení tmavnoucí, nejdříve jemně plstnatá, pozdeji hladká a lysá, většinou suchá, za vlhka mírně lepivá.

Rourky: Světle žluté, sytě žluté, olivově žluté, až hnědo žluté, na řezu modrající, se stejně zbarvenými ústími, které po otlačení ihned modrají, ale po čase začnou přecházet do světle hnědé, až hnědé barvy. Ústí jsou drobná a hustá.

TřeňSilně kyjovitý, někdy i soudkovitý, ale téměř vždy s rozšířenou bází, žlutavý, žlutý, žluto šedý, po otlačení nejprve modrající, později hnědnoucí, posetý občas hnedými tečkami, a potažený v horní polovině drobnou žlutou síťkou, která někdy i zcela chybí. Báze je potažena bílo žlutou, ař žluto hnědou plstí.

DužninaSvětle žlutá, krémově žlutá, ve stáří blednoucí, po rozkrojení modrající, pod pokožkou klobouku hnědo šedá, až hnědá (asi 2 mm). Chuť je silně hořká (stačí olíznot dužninu), vůně nejdřívě mírně nasládle houbová, po čase nepříjemná.

Výskyt:  V dosahu kořenů listnáčů, nejčastěji je to dub, lípa, buk.

Možnost záměny: Pro svůj charakteristický světlý vzhled a hořkou dužninu, je asi vyloučena.

PRO HOŘKOST NEJEDLÝ

 

p1070423uu.jpg

Foto L . Novák 15. 08. 2011 Poustka

 

p1070458uu.jpg

Foto L . Novák 15. 08. 2011 Poustka

 

 

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA